Management & Leadership

Is jouw organisatie klaar voor Sociale Innovatie?

leadership

Ik zie het elke dag en overal om me heen. De wereld verandert. Belangrijke game changers: de extreme groei van informatie-uitwisseling door technologische ontwikkelingen. En de toename van menselijke interacties door het gebruik van internet en social media. Alleen lukt niet meer. ‘Jij vraagt, wij draaien’ bestaat niet meer. De behoefte van de markt verandert en dit vergt sociale innovatie. Maar hoe speel je daar nu als organisatie op in?

Sociale Innovatie: Dé sleutel voor waarde creatie in een snel veranderende wereld

Flexibiliteit is een vereiste om als organisatie voorop te lopen. Dat betekent een andere manier van samenwerken. Een andere manier van waarde creatie. De technologische veranderingen alleen, hoe belangrijk ook, leveren niet automatisch het voordeel op dat je nodig hebt. Hiervoor heb je altijd mensen nodig die waarde toevoegen.
Hoe krijg je dat voor elkaar? De sleutel hiervoor is Sociale Innovatie. Op een slimme en efficiënte manier samen werken aan verandering. Benut daarbij de volledige potentie van stakeholders en je organisatie. Want samen bereik je meer. Zo blijf je waarde creëren in een snel veranderende wereld.

Bevlogen professionals

SPRING TODAY helpt organisaties daarbij. Ons netwerk bestaat uit bevlogen professionals. Met ieder onze eigen expertise en ervaring die we gezamenlijk inzetten om organisaties te helpen. Supporting the continuous change. Met leiders, experts en facilitators. Op deze manier zijn wij het bewijs dat 1 en 1 meer is dan 2. We werken flexibel en pragmatisch. Gericht op impact en het vraagstuk van onze klant. Want elke organisatie is tenslotte anders. Wil je weten hoe we dat doen?

Hoe werken wij?

# Doelgericht
Verandering heeft een doel, samenwerking is het middel. Voordat we starten maken we met onze klanten het doel helder. Zo weten we allemaal waarvoor we gaan. En bepalen we samen duidelijk wanneer we succesvol zijn. Wij weten dus van tevoren waar we aan beginnen.

# Iteratief
Veranderen is een iteratief proces. We stellen een doel en gaan samen aan de slag. We gaan de complexiteit niet uit de weg en geven ruimte voor experimenteren, falen, opstaan en weer doorgaan. En veranderen gebeurt niet gisteren, niet morgen maar in het hier en nu. Daarom geloven wij in een dynamische aanpak.

# Gericht op het doorbreken van patronen
Wij zien organisaties als sociale systemen. In deze sociale systemen ontstaan patronen die niet altijd behulpzaam zijn. Veranderen is het doorbreken van patronen en het creëren van nieuwe patronen. We helpen organisaties deze patronen zichtbaar te maken en doorbraken te realiseren. Dit is spannend, confronterend, uitdagend maar altijd met de intentie om te verbeteren.

# Systemisch
Wij kijken naar het geheel en de samenhang van onderliggende delen. Nemen verschillende belangen mee en luisteren naar meerdere stemmen. Dit klinkt complex. Maar juist door systemisch te kijken, ontdek je waar de hefboom en de versnelling zit.  En wordt de volledige potentie van je organisatie benut.

# Vanuit eigenaarschap
Verandering begint bij jezelf en start met het nemen van eigenaarschap. Eigenaarschap om zelf patronen te doorbreken en nieuwe te creëren. Wij geloven dat mensen eigenaarschap tonen voor wat ze zelf hebben gecreëerd, en stimuleren daarom het co-creatieproces.

Wat doen we?

Volgens ons zit verandering in het samen creëren en samen verbeteren. Op die manier helpen we organisaties verder. Dat doen we op vier gebieden.

Betere leiders zorgen voor ontwikkeling
We helpen managers en medewerkers met Persoonlijk Leiderschap. We maken hen ervan bewust wat de eigen ontwikkelingen zijn en het potentieel. Zodat zij eigenaar worden van hun eigen mogelijkheden en ambitie en hier doelgericht aan werken door te leren en te experimenteren. Het creëren van de eigen werkelijkheid.

Een ander aspect is Faciliterend Leiderschap. We leren mensen om een context te creëren waarin samenwerking, creatie en verandering plaatsvindt. Wat is er mooier dan anderen helpen te ontwikkelen?

Betere teams maken een betere organisatie
Om innovatie bij teams te stimuleren is het nodig om ambitie en commitment te creëren. We stellen samen de ambitie vast en zorgen ervoor dat het team, het team is dat het wil zijn. Elementen hierin zijn positief gedrag stimuleren, gedeeld eigenaarschap, veilige omgeving creëren, feedback en mensen in hun kracht zetten. Dit alles in een ritmiek en structuur om continu te verbeteren.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke managementopleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Innovatie in organisaties zorgt voor relevantie
Wij helpen bij het ontwerpen en creëren van verandering in organisaties. Dat doen we door heldere prioriteiten te stellen, samen met de belangrijkste stakeholders. We kiezen voor een gemeenschappelijke aanpak en we bouwen aan ritmiek, structuur en het vermogen te veranderen.

Soms zit de verandering meer in de cultuur. Wij geloven in bevlogen en betrokken medewerkers en organisaties die op hun beurt betrokken zijn bij deze medewerkers. Daarmee creëer je een cultuur waarin je mensen stimuleert positief gedrag te vertonen en het maximale uit zichzelf laat halen. Dit stimuleert innovatie en is de motor voor de ontwikkelingen die nodig zijn om als organisatie relevant te blijven in de markt/maatschappij.

Maatschappelijk brede en organisatie-grens-overschrijdende vraagstukken maken een betere wereld

Tegenwoordig zijn steeds vaker hybride samenwerkingsverbanden nodig om complexe uitdagingen mee aan te gaan. De noodzakelijke kennis is niet meer altijd in één organisatie te vinden. Er is hulp nodig van aanvullende partners en partijen. Zo ontstaat een eco-systeem van betrokken groepen, individuen en grote en kleine organisaties die elkaar aanvullen. Social design is de mindset hoe wij hiernaar kijken. Denk bijvoorbeeld aan de transitie naar duurzame energie, vraagstukken in de zorg of uitdagingen rondom huisvesting in de grote steden. Of op organisatieniveau, een high tech campus waarbij grotere organisaties zich omgeven met gespecialiseerde bureaus. Als ontwerpers creëren wij nieuwe samenwerkende coalities. Realiseren wij participatie. En genereren we gezamenlijk de oplossingen voor grote ambities.

Wil je er meer van weten en wil je als organisatie/team de kracht van Sociale Innovatie ervaren?

Neem dan contact met ons op of kom naar het Sociale Innovatie event van Spring Today! Want Sociale Innovatie moet je ervaren en doen. Dit geeft een inkijkje in hoe wij organisaties helpen om met elkaar te vernieuwen.

Auteur: Lisette Weersink, Spring Today

SPRING TODAY is een advies, interim & recruitment netwerk-organisatie die voorop loopt in de ontwikkelingen op het gebied van HR & Change Management vraagstukken. Vernieuwend en verfrissend in aanpak!

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten