HRM

Iedereen is ergens goed in, maar waarin? Belang van strategische personeelsplanning

leadership

Iedereen is ergens goed in, maar waarin? En het belang van strategische personeelsplanning

Het aantal Nederlanders met een flexibel arbeidscontract wordt steeds groter. Dat is deels te verklaren door nieuwe regel- en wetgeving, maar ook door maatschappelijke ontwikkelingen. We willen medewerkers inzetten op de plek waar ze het beste tot hun recht komen.

In steeds meer bedrijven wordt tijdens vergaderingen gesproken over strategische
personeelsplanning. De inzet en capaciteiten van medewerkers moeten goed passen bij de koers van het bedrijf of de afdeling.

Dit raakt veel meer onderwerpen dan je wellicht denkt. Door robotisering bijvoorbeeld veranderen veel productieprocessen en dat heeft weer gevolgen voor de inhoud van functies of werkzaamheden van medewerkers. En met dat in het vooruitzicht, moeten bedrijven kiezen voor de medewerkers met die capaciteiten die morgen het hardst nodig zijn. Technische kennis is bijvoorbeeld iets dat veel gevraagd wordt.

Kort en flexibel
Dit verklaart voor een deel waarom organisaties soms liever voor tijdelijk personeel kiezen met korte dienstverbanden die wel precies aansluiten wat betreft kennis of capaciteiten, in plaats van vaste medewerkers die niet helemaal aansluiten op de gezochte profielen.

Vanzelfsprekend is ook scholing is belangrijk bij strategische personeelsplanning. In hoeverre is huidig personeel klaar te stomen voor de werkzaamheden en kwaliteiten die het bedrijf de komende jaren nodig heeft?

Toekomstvisie
Het belang van strategische personeelsplanning is groot. Wie personeel effectiever en efficiënter inzet, is beter in staat om zijn doelen te halen.

Belangrijk voor strategische personeelsplanning is dat er een duidelijke toekomstvisie is voor het bedrijf. Als die doelen en plannen omschreven zijn, kan worden bepaald wat voor soort mensen en kennis er nodig is om de plannen zo goed mogelijk uit te voeren. En vervolgens moet er gekeken worden naar de huidige medewerkers en in hoeverre zij aansluiten of passen in het toekomstplaatje van het bedrijf.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke HRM opleiding bij u past?”] Klik hier en u weet het direct  Aan de gang met HR Analytics
Wat hierbij kan helpen, is de inzet van HR analytics. Dus keuzes maken op basis van statistische gegevens van en over medewerkers. Het verzamelen van data over medewerkers kan helpen om te ontdekken waar de kwaliteiten van medewerkers liggen. Want iedereen is in één of meer dingen goed, maar het is de kunst om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen, om daar vervolgens mee aan de slag te gaan.

Auteur: Rob van Loenen

Bron: HR Base

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten