HR Management

Verhoging AOW-leeftijd: hoe houd ik oudere medewerkers inzetbaar en productief?

Verhoging AOW-leeftijd: hoe houd ik oudere medewerkers inzetbaar en productief?

“Hoe kan ik als werkgever voorkomen dat oudere medewerkers arbeidsongeschikt worden?” “Ervoor zorgen dat oudere medewerkers een zinvolle (productieve) bijdrage blijven leveren?”. Waarschijnlijk herkent u deze vragen. Als adviseur gericht op het verbeteren van de (duurzame) inzetbaarheid hoor ik ze vaak.

Bij veel oudere medewerkers viel het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd te verhogen rauw op het dak. “Hoe langer met plezier doorwerken, terwijl mijn werk fysiek en/of mentaal elke dag meer tol eist?”.

Het geheim over inzetbaarheid

Het geheim zit in het voeren van een goede dialoog over de inzetbaarheid. De vraag wat moeten we doen om gezond, plezierig en met toegevoegde waarde doorwerken mogelijk te maken was lang geen onderwerp van gesprek. Vanuit de politiek, vanuit de werkgever en vanuit de werknemer was er in het (recente) verleden geen focus op duurzame inzetbaarheid. Het ontbrak aan aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Het gesprek hierover niet aangaan, betekent dat gezond, plezierig en productief doorwerken voor veel oudere medewerkers onbereikbaar wordt. Dit leidt zonder twijfel tot meer arbeidsongeschiktheid en een stijging van de WIA instroom. Tot productiviteitsverlies en een verminderde betrokkenheid. Natuurlijk is dit niet wat u als werkgever wilt. Tijd dus voor een andere aanpak!

Een les trekken uit het verleden

Mijn eerste advies: ga vandaag nog met alle medewerkers, jong en oud, startend of ervaren in gesprek. Het gesprek over inzetbaarheid aangaan na pakweg de 60e verjaardag van een medewerker is te laat! Het inzetbaar en productief houden van (oudere) medewerkers vraagt om een dialoog die vanaf het begin van iemands werkzame leven moet worden ingezet. Inzetbaarheid en de wederzijdse investeringen hierin moeten immers tijdens het hele dienstverband top of mind zijn. Dit geeft de meeste kans op optimale duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers.

In een goede dialoog spreekt u over een scala aan denkbare vaak maatwerkoplossingen. Oplossingen die daadwerkelijk effectief zijn en waarin u en uw werknemers hun rol pakken. Inzetbaarheid op latere leeftijd is dus een kwestie van nu handelen.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke HRM opleiding bij u past?”] Klik hier en u weet het direct

Bron: Verhoging AOW-leeftijd: hoe houd ik oudere medewerkers inzetbaar en productief?

Auteur: Anja Lawera

Tags

Over de auteur

UBS Plus Redactie

De redactie wordt verzorgd door Michiel Noij en Nomair van Wijk.

Heeft u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar. U kunt contact opnemen met Michiel Noij en/of Nomair van Wijk via 030-2270497 (optie 6) en/of contact [at] ubsbusiness.nl

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten