HRM

Waarom u cheerleaders nodig heeft om 100% gemotiveerd te werken

leadership

We zijn alweer beland in maart 2016. Time flies…and are you having fun? In deze periode leidt 6% van de mensen aan SAD, een zwaardere vorm van depressie en 64%  aan een lichtere vorm …de winterblues. Tijd om uzelf eens goed te verwennnen en een vitaliteitsboost te geven. In dit artikel krijgt u vier korte positieve tips die u meer zin geven in uw werk of … het inzicht tot verandering…want negativiteit en kritiek is er al genoeg. Pas ze toe en geniet! 

Werkmotivatoren Werkmotivatoren zijn een perfecte remedie tegen de Winterblues. Zeker als je ze combineert met de tips uit de vorige blog: wees pro actief, gebruik positief taalgebruik, bekijk het leven van de zonnige kant en verzamel zonnetjes om je heen. De vier werkgerelateerde motivatoren zijn:

 • Zoek werk dat bij u past
 • Blijf leren en u ontwikkelen op uw werk
 • Zorg dat u minimaal net zoveel energie uit uw werk haalt als u erin stopt
 • Zorg voor afwisseling in uw werkzaamheden.

Wat is er loos?
Te weinig mensen werken bezield. Dit wordt nog eens versterkt, doordat ook te weinig mensen op hun talent werken. En dan is er ook nog eens de invloed van de seizoenen. Door die korte, koude dagen voelt de lente nog zó ver weg. Met moeite stapt u ’s morgens uw warme bed uit en deze gemoedstoestand slepen mensen in vel gevallen de hele dag met zich mee.  U voelt zich op uw werk ongeïnspireerd, ongemotiveerd en uitgeput en dat gevoel blijft hangen als u weer thuis bent. Een lichte remedie is licht. De beste remedie is…

Bezieling
Laten we afspreken dat dit de laatste keer is geweest dat de winterblues u in haar koude greep kreeg. Want er bestaat wel degelijk een remedie om dit wintermonster buiten de deur te houden. Deze remedie heet BEZIELING. Door te leven met bezieling creëert u een onblusbaar innerlijk vuur waar kou, regen en donkere dagen helemaal geen invloed op hebben.

Cheerleaders
U bent bezield als u weet waarom u elke ochtend weer met plezier en goede zin het bed uitspringt. Omdat u een dag voor de boeg hebt waarin uw inspiratie, voldoening en bestemming beleeft en geniet van alle ervaringen die zich voordoen. Het leven gaat als vanzelf. Hoe dat aanvoelt? Alsof u innerlijk elke dag een groep cheerleaders hebt die u aanmoedigen het beste van uzelf te laten zien. Bezieling is een diepe, innerlijke inspiratie, een bron van energie, focus en enthousiasme.

Energiebronnen
Bezieling is dus essentieel om iedere dag met een prettig gevoel op te staan en ’s avonds voldaan weer in bed te kruipen.  Maar hoe zorgt u dat u bezieling gaat ervaren? En nog belangrijker: hoe zorgt u dat het nooit meer verdwijnt? Daarvoor hebt u energiebronnen nodig. Kunt u volmondig ja zeggen op de volgende stellingen?

 • Ik heb werk dat bij me past
 • Ik leer op mijn werk en krijg ruimte om me te ontwikkelen
 • Ik ervaar een positieve balans tussen ‘investeringen’ en ‘opbrengsten’ ofwel tussen wat ik in mijn werk stopen wat ik ervoor terug krijgt
 • Ik heb afwisselend werk.
 • Ik weet wat ik doe en waarom ik het doe, Ik snap hoe dit bijdraagt aan mijn innerlijke zingevingsvraag.

AdZegt u volmondig ja, dan behoort u vast tot die kleine groep die dagelijks met passie en bezieling aan het werk is. Deze 5 energiebronnen maken dat u zich prettig voelt op uw werk, dat uw waardering ervaart en genoeg uitdagingen ziet. Ze zijn essentieel om uw werk met bezieling te kunnen doen. En dat gevoel neemt u aan het einde van de dag ook mee naar huis.​

Winterblues en energieslurpers
Tegenover die energiebronnen staan echter energie-slurpers ofwel stressfactoren die juist de oorzaak zijn van de winterblues:

 • U moet zich op uw werk anders uiten dan u zich voelt
 • U hebt te maken met een verstoorde werk-privé balans
 • U ervaart een té hoge werkdruk
 • Uw werk of privésituatie zorgt voor een emotionele overbelasting.

Conclusie

Kijk positief kritisch naar uw baan? Is daar ruimte voor bezieling en ontwikkeling van uw talent? Zo niet, laat het los en ga op zoek naar iets waar wel ruimte is voor uw cheerleaders. Daarna wordt het eenvoudiger, omdat u steeds meer gaat handelen in lijn met uw innerlijke motivatie. Dat levert voldoening, succes én energie op, om grootse prestaties te leveren. Als u op deze manier werkt en leeft, dan zal de winterblues nooit zo snel meer vat op u krijgen.

[alert type=”info” title=”Leestip: HR Analytics: inzicht in impact op de praktijk”] Lees het artikel.

Auteur: Wout Plevier heeft ruim 57.000 mensen getraind en gecoacht in Inspirerend Leiderschap, Teamsucces, Persoonlijke Effectiviteit en Snellezen. Vanaf 2003 heeft hij zich ook gespecialiseerd in accellerated learning technieken: snellezen, geheugentraining en mindmappen. Hij volgde persoonlijk lessen bij Sean Adams, Paul Scheele, Kevin Trudeau, Dominique O,Brien en Richard Sutz. Met laatstgenoemde voerde hij een evidence based onderzoek onder 20.000 van hun klanten uit naar de effecten van visueel leren. In 2012 schreef hij in samenwerking met Psychologie Magazine een boek hierover: “Win tijd door Snellezen”. Hij kreeg diverse succesvolle recensies en interviews in Metro, Spits, Psychologie Magazine, Editie NL en bij RTL4. Hij helpt daarmee managers en kenniswerkers om breinvriendelijk te leren en werken. Zijn motto: u gebruikt uw brein maar voor een klein gedeelte. Ik leer u om blijvend meer Brainpower te activeren!

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten