HRM

De simpele HR-aanpak van Achmea

leadership

Hoe pakt HR de rol van businesspartner op? Achmea koos voor een wel heel simpele aanpak: HR stelt zichzelf nog maar drie vragen.

Welke zichzelf respecterende HR-afdeling heeft zichzelf de afgelopen jaren niet afgevraagd: hoe worden we HR-businesspartner? Lastig om daar zelf duidelijkheid in te geven. Dat ondervond ook HR bij Achmea. Vier HR-adviseurs kregen de opdracht om de rol van HR op te stellen en welke houdings- en gedragscomponenten hier bijhoren.

Duidelijkheid over rol HR

Folkert Hersman, HR-adviseur divisie Zorg en gezondheid bij Zilveren Kruis Achmea, brengt in PW De Gids 6 verslag uit. “Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om keuzes te maken, want wie bepaalt uiteindelijk nu wat er wel of niet moet worden gedaan door HR? Vanuit de business liggen er behoeftes, maar ook de afdeling HR vindt zelf dat ze daar wat over mag en moet zeggen en pakt ook die rol op richting de directietafel. Duidelijkheid over rollen en verwachtingen over en weer is wel prettig om een goede samenwerking te krijgen tussen de business en HR. Maar waar begint HR en waar eindigt de business?”, zo vraagt Hersman zich af.

Drie vragen die WEL werken

Maar door duidelijke kaders te stellen waar HR wel en niet van is, verzand je in een welles-nietesdiscussie. “En dat moet juist niet. Je moet als HR-afdeling van toegevoegde waarde zijn en het helpt niet om hekjes te plaatsen”, zegt Hersman.

Bij Achmea stelt HR stelt zichzelf daarom nog maar drie vragen die WEL werken, waarbij WEL staat voor Waarde, Eigenaarschap en Lef.

1 Welke waarde voeg ik toe?

“Als het gaat om het waardedenken kan iedereen bedenken wat hij of zij toevoegt aan de organisatie. Dit is de enige bestaansreden, juist ook voor een stafafdeling als HR. Iedere externe adviseur moet wekelijks uren verantwoorden en daar staat een tarief tegenover. Hoe zit dat bij interne adviseurs, zouden die ook niet op die manier moeten gaan denken?”

Enkele voorbeelden van gedrag dat hoort bij waardedenken:

  • Ik denk vanuit de eindklant en voeg van daaruit waarde toe.
  • Ik werk vanuit het idee dat het mijn eigen bedrijf is.
  • Ik laat zien wat ik toevoeg (contant maken van HR-bijdrage)
  • Ik creëer bewustzijn op de verbinding tussen business- en HR-doelstellingen.

LEES MEERHRM OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS HRM WEBINARDOWNLOAD GRATIS WHITE PAPER

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.