Business Development Innovatiemanagement

Het fabeltje van innovatie: de lessen van een schaap

leadership

In de praktijk is er in de organisatie meestal geen gebrek aan ideeën voor nieuwe manieren van geld verdienen. Het probleem ligt in de uitvoering. In de vele publicaties die over deze uitdaging verschenen zijn, kwam ik het bijzondere boek ‘How Stella Saved The Farm’ van Vijay Govindarajan en Chris Trimble tegen. In de vorm van een dierenfabel beschrijven zij treffend het grote spanningsveld tussen de huidige, cashflow en zekerheid generende activiteiten en het onzekere, geldverslindende innovatie traject.

De interne krachten die innovatie moeilijk, zo niet onmogelijk maken, kom ik zelf ook regelmatig bij klanten tegen. Deze krachten zijn niet altijd gebaseerd op onwil, maar eerder op een samenspel van onzekerheid over de innovatie en angst om het huidige business model te schaden. Regelmatig doe ik het boekje van Govindarajan en Trimble kado aan een klant. Het biedt de mogelijkheid om op een heldere en luchtige wijze de grootste hindernissen bij innovatie te bespreken. De website van het boek biedt hiervoor een handige leidraad. 

Redding
Hoofdpersoon is Stella, een schaap met een idee dat wel eens de redding zou kunnen zijn voor de Windsor Farm, een boerderij in zwaar weer. Zoals ook in de echte wereld, kan zij het niet alleen. Om haar idee om te kunnen zetten in actie, moet het bedrijf al zijn talenten mobiliseren. En dient men de organisatie zo in te richten, dat innovatie plaatsvindt, zonder dat de core business in gevaar gebracht wordt.

Innovatie uitwerking
Een van de belangrijkste lessen is gebaseerd op de noodzaak bij innovatie om in eerste instantie het ‘leren boven winst’ te stellen. Een nieuw initiatief is een teer kasplantje waaraan men niet gelijk dezelfde opbrengst-eisen kan opleggen als aan de bestaande core business. Voor het team dat vrijgemaakt is om de innovatie uit te werken, gelden andere regels. Ook op het gebied personeel, beloning en beoordeling.

Verfrissend
Interne conflicten bij innovatie zijn onvermijdelijk, maar door het juiste leiderschap worden deze hindernissen overwonnen. Het boek presenteert op een verfrissende wijze de lessen van een schaap en haar mede-dieren over het maken van de juiste keuzes op weg van idee naar actie.

[alert type=”info” title=”Leestip: Veranderen, maar den wel met een missie. Als je mee wilt blijven doen in je werk, in de maatschappij, je gezin, je voetbalclub.”] Lees het artikel

Auteur: Dave Nelissen.  Mount Scott, brainstorm facilitator

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten