Marketing Management

Content Marketing volgens het periodieke systeem

cursus contentmarketing

Dat periodieke systeem der elementen snapte ik nooit. De gedachte wel, maar de inhoud bleef me niet bij. Maar toch: wij mensen houden wel van systemen, tabellen en Excel. Stiekem zijn we allemaal een beetje een nerd (ik wist dit al in 2010). En ook online marketeers vinden hun weg naar het periodieke systeem.

Eerst voor SEO…

Toen Danny Sullivan zijn ‘Periodic Table of SEO Success Factors’ publiceerde, was het smullen. Deze is sinds zijn eerste publicatie (datum onbekend) al een keer geüpdate en grafisch beter vormgegeven. De laatste versie vind je hier.

En toen voor Content Marketing

Reken maar dat toen ik dus de periodieke tabel voor content marketing van Chris Lake (Econsultancy.com) tegenkwam, ik ontzettend enthousiast werd. En dit was om meerdere redenen. De eerste is structuur, je mag het weten: ik houd er van (maar heb het zelf niet ; ) ). De tweede: een overzicht dat gelijk de complexiteit van het onderwerp ‘content marketing’ aangeeft en dat mij gaat helpen bij het uitleggen ervan. En de derde: het bevat globaal voor mijn gevoel álle elementen. Ik bedoel daarmee dat het alle onderdelen meepakt: van strategie, vormen en type content tot statistieken, doelen en een checklist.

The Periodic Table of Content Marketing, by Chris Lake.

Enthousiast

Ik werd echter zo enthousiast dat ik ook een Nederlandse versie heb gemaakt. Ik heb de nummering en afkortingen hetzelfde gehouden (dat is bij het originele periodieke systeem nu ook eenmaal  zo) maar alle benamingen en context vertaald.

Wil je de afbeelding ook op jouw website laten zien? Gebruik dan onderstaande code.

<p><strong>Het periodieke systeem van content marketing</strong><br /><br /><a href=http://www.easy.nl/wp-content/uploads/2014/04/De-Periodieke-Tabel-van-Content-Marketing-NL-V2.png'><img src=http://www.easy.nl/wp-content/uploads/2014/04/De-Periodieke-Tabel-van-Content-Marketing-NL-V2.png' alt='Het periodieke systeem van content marketing' width='615' border='0' /></a></p>

Hoe werkt de periodieke tabel?

Als je de originele afbeelding of mijn Nederlandse vertaling bekijkt, zul je zien dat de infographic grotendeels logisch opgebouwd is. De tabel bestaat uit acht gebieden.

 • Strategie
  • Strategie staat aan de basis en staat om die reden ook bovenaan. Planning en focus zijn hierbij van groot belang.
 • Format
  • Content kan op allerlei manieren gepresenteerd worden en je hoeft je niet te beperken tot één format, maar je kunt dit ook mixen zodat het het beste bij jouw bedrijf past.
 • Content typen
  • Hier tref je een lijst van allerlei typen content aan die goed kunnen werken voor je bedrijf. Deze lijst is misschien nog niet eens compleet, maar geeft een goed idee van wat er allemaal mogelijk is.
 • Kanalen
  • Dit zijn de kanalen waar je content kunt plaatsen. Je kunt dit bij jezelf  en je eigen kanalen doen of bij anderen.
 • Statistieken
  • Statistieken helpen om de prestaties door te meten.
 • Doelen
  • Alle content moet ondersteunend zijn voor je doelen. En dit kunnen meerdere doelen zijn.
 • Triggers
  • De emoties die voor het delen  zullen zorgen, zijn belangrijk om met content los te maken.
 • Checklist
  • Een handige checklist. De auteur zegt zelf: “I will probably edit this post at least 10 times after publishing it”. Oftewel: de checklist is ook super belangrijk!

Hopelijk heb je er wat aan. Ik weet in ieder geval zeker dat ik deze tabel in mijn werk en presentaties ga verwerken!

Bron: Paula Heesbeen – Easy Internet Marketing

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten