Marketing Management

Marketing automation: van schieten met hagel naar bullseye

leadership

Tegenwoordig kun je een enorme hoeveelheid informatie uit werkelijk van alles ontsluiten. Dat big data nog vorig jaar een ‘buzz word’ was, is niet zo gek. Dat er overal informatie is te halen, is inmiddels een gegeven. Maar hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet is misschien nog niet voor iedereen zo eenvoudig. Marketing automation helpt en draagt bij aan zowel lead generatie als relatiebeheer.

Met behulp van marketing automation software kunnen marketeers social, online en e-mail marketing automatiseren en optimaliseren. Dat heeft een positief effect op lead generatie en vooral ook op een positieve relatie met bestaande klanten. Voorwaarde is wel dat marketing(communicatie) en sales nauw met elkaar samenwerken. 

Bespaart geld

Marketing automation stelt je in staat continu op de hoogte te blijven van wat er leeft en speelt in de markt. Daar kan een organisatie vervolgens mooi op aansluiten; van schieten met hagel naar bullseye. Dat is fijn voor de (potentiële) relatie, want die wordt niet langer meer overspoeld met irrelevante content én fijn voor de organisatie, want die geeft niet langer te veel geld uit aan content die niet doeltreffend is. Want wat je als organisatie ook doet, als het niet aansluit op behoeften van je doelgroep – of dat nog een prospect of al een klant is -, kun je je afvragen of je wel goed bezig bent.

Lead generatie

Wanneer marketing en sales nauw samenwerken, kan het bedrijfsresultaat een enorme boost krijgen. Marketing verzamelt gegevens over de doelgroep in de verschillende fases van de customer journey, of breder geformuleerd: audience journey. Interacties op het internet die door marketing automation tools zijn vastgesteld, geven de verkoper informatie. Bijvoorbeeld over wie op de website is geweest, op welk onderdeel in de e-nieuwsbrief is doorgeklikt of wat een prospect of klant heeft gemeld op een van je socialmediakanalen.

Daaruit kun je opmaken welke vragen er leven en welke content daar antwoord op geeft. Een bron van informatie voor de verkoper om voordeel mee doen. Verkoop haakt pas in op het moment dat de verkoop zo goed als zeker kan worden gesloten. Omdat je weet hóe je die klant kunt helpen, ben je veel meer faciliterend en veel minder pushend bezig. Het enige wat de klant wil is zo snel mogelijk een oplossing voor zijn probleem en omdat je als verkoper al zo veel weet, kun je dat ook realiseren; snel en efficiënt. 

Relatiebeheer

New business is en blijft belangrijk, maar vergeet niet de bestaande klanten die zo waardevol zijn! Met alle hernieuwde mogelijkheden om nog gerichter prospects te bereiken, zou je bijna vergeten dat het altijd nog voordeliger is om bestaande klanten te behouden en de relatie met hen uit te breiden. Met marketing automation wordt dit eenvoudiger. Of misschien is het beter om te zeggen: het wordt specifieker. Je weet namelijk heel specifiek wat je klant aan informatie wenst en kunt daar heel specifiek op inspelen. Ook hier is de koppeling tussen marketing en sales van groot belang. Niet alleen voedt marketing de verkoper met informatie uit de marketing automation tool.

De verkoper annex relatiebeheerder koppelt op zijn beurt de feedback die hij van zijn klant krijgt weer terug aan marketing. Zo kunnen toekomstige inspanningen nog weer beter worden afgestemd op klantbehoeften. De organisatie wordt hiermee steeds (kosten)efficiënter en de relatie met de doelgroep steeds inniger. Investeren in kennis op doen van marketing automation en het inzetten van de tool, zal een organisatie dan ook gegarandeerd veel opleveren: meer leads, betrokken klanten en het imago van een bedrijf die snapt wat zijn doelgroep wil.

Bron: Maroesja Kuut- Creatxt

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten