Opleidingskunde & HRD

Onderzoek: toepassing e-learning in bedrijfsleven stijgt naar 60%

Een van de bekendste voordelen van E-learning is dat het bedrijven kosten bespaart. Maar steeds meer organisaties ontdekken meer en andere voordelen van het flexibel trainen en opleiden van hun medewerkers. 

NIDAP, een organisatie voor marktonderzoek met een specialisatie in opleidingsmarkten, deed in 2015 onderzoek naar bedrijfsopleidingen onder bijna 500 organisaties in Nederland. Daaruit blijkt dat vier op de tien organisaties gebruik maakt van E-learning. In 2010 was dit aantal nog 27%. NIDAP verwacht dat dit percentage de komende jaren zal stijgen tot meer dan 60% van alle bedrijven in Nederland.

Ria van ‘t Klooster van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) weet wel waar deze stijging vandaan komt: “Volwassenen die een opleiding volgen moeten dat vaak combineren met hun werk en een druk privéleven. E-Learning biedt juist deze groep de mogelijkheid om op vrijwel ieder gewenst moment hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

E-learning is een mooi voorbeeld van het maatwerk dat de private opleiders leveren en geeft aan hoe belangrijk het is om aan te sluiten bij de vraag van de deelnemers zelf en de werkgevers. Door gebruik te maken van slimme en effectieve leermethoden en deze ook te combineren met klassikaal onderwijs dan wel training op de werkplek zorgen deze opleiders ervoor dat de opleiding toegankelijk is voor deelnemers”.

E-learning usa 2015 (1)Afbeelding: Technologische manieren van training zijn 2015 dominanter dan ooit. Bron: Training Magazine (US), december 2015

Werkgevers weten deze manier van trainen en opleiden ook te waarderen en ontdekken nieuwe en andere manieren om slim met opleiding om te gaan. Zo geven medewerkers steeds vaker zelf vorm aan hun opleidingstraject door middel van E-learning in combinatie met coaching op de werkvloer of op andere gemengde manieren, zoals klassikale bijeenkomsten.

Kennis-Vaardigheden-2015 (1)

Afbeelding: Bij opleidingen ligt de nadruk meer op vaardigheid dan op kennis. Bron: NIDAP 2015)

Het grootste voordeel van E-Learning, zo vinden de meeste werkgevers, is dat het maatwerk biedt. Hierdoor kunnen alle denkbare onderwerpen belicht worden met E-learning, zowel hard skills als soft skills: van strategie en business development tot omgangsvormen en communicatieve vaardigheden en alles wat zich daartussen bevindt.

Door: Elmar Kroezen

Tags

Over de auteur

Michiel Noij

De redactie wordt verzorgd door Michiel Noij en Nomair van Wijk.

Heeft u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar. U kunt contact opnemen met Michiel Noij en/of Nomair van Wijk via 030-2270497 (optie 6) en/of contact [at] ubsbusiness.nl

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten