Business Development Innovatie Management

Werner Vogels: ‘Amazon is een startup’

Een miljardenbedrijf met een startupmentaliteit? Dat is Amazon volgens zijn Nederlandse CTO Werner Vogels.

‘We zijn een twintig jaar oude startup’, zei Vogels donderdag tijdens startup-festijn The Next Web in Amsterdam. ‘Als Amazon niet meer innovatief zou zijn, niet langer investeert en experimenteert worden we ingehaald, juist in de digitale wereld is die kans groot.’ Vogels kan het weten, want als oppertechneut van een van de grootste internetbedrijven ter wereld heeft hij nogal wat geld te verbranden aan R&D.

Hoe blijft Amazon ondanks zijn enorme omvang als e-commercebedrijf annex cloudgigant dan lean en innovatief? Een paar punten uit Vogels’ betoog voor zijn landgenoten:

1. Pizza-teams

Teams mogen bij Amazon niet groter zijn dan 10 tot 12 mensen. Dat noemen ze bij Amazon ’two pizza-teams’; ongeveer zoveel mensen als je met twee pizza’s kunt voeden. Die kleine teams hebben veel eigen verantwoordelijkheid. Extra voordeel: met clubs van die omvang hoeven er geen vergaderingen georganiseerd te worden om mensen bij te praten over wat er gebeurt. Sluipt die behoefte er toch in? Knip het probleem dan op in aparte onderdelen, zodat er geen vergaderingen meer nodig zijn.

2. Niet veranderen

Behalve continu innoveren en experimenten moet je jezelf volgens Vogels ook af en toe afvragen: wat hoeft er niet te veranderen, en wat zal altijd belangrijk blijven voor je klanten? Bij Amazon is dat bijvoorbeeld een grote catalogus aan producten, of ze nog sneller bezorgen. ‘Daar hebben je klanten altijd baat bij.’

LEES MEER   / BUSINESS INNOVATIE OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR BUSINESS INNOVATION

Tags

Over de auteur

UBS Plus Redactie

De redactie wordt verzorgd door Michiel Noij en Nomair van Wijk.

Heeft u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar. U kunt contact opnemen met Michiel Noij en/of Nomair van Wijk via 030-2270497 (optie 6) en/of contact [at] ubsbusiness.nl

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten