Business Development Innovatiemanagement

Zes redenen waarom mensen over je product praten

leadership

“83% van de consumenten heeft het meeste vertrouwen in aanbevelingen door vrienden en familie, ongeacht generatie.” Deze conclusie trekt Nielsen in de studie Global Trust in Advertising 2015, waaraan 30.000 consumenten uit 60 landen meededen.

bron: Nielsen

Om tot aanbevelingen te komen moeten mensen wel eerst over jouw product praten. Dat dit product of concept kwalitatief goed moet zijn is logisch. Maar wat drijft mensen om over producten te praten? Jonah Berger, marketing professor aan de University of Pennsylvania, heeft de afgelopen 15 jaar studie gedaan naar waarom en wanneer producten aanslaan en de moeite waard zijn om over te praten. In zijn internationale bestseller Contagious: Why Things Catch On, stelt hij dat er 6 psychologische drijfveren zijn die mensen aanzetten om over producten te praten.

 

S.T.E.P.P.S.

• Social Currency is de eerste drijfveer: we praten sneller over producten wanneer we er zelf beter door lijken of waarmee we goed voor de dag komen.

• We herinneren ons producten beter door middel van Triggers; denk aan 4 uur Cup-a-Soup en de eerste missie naar Mars die de verkoop van Mars-repen deed stijgen.

• When we care, we share: producten die een emotie oproepen, daar zullen wij mensen sneller over praten.

• We kopieren ook graag het gedrag van anderen in onze omgeving. We zullen sneller praten over producten die zichtbaar zijn (Public). Hebben mensen in je omgeving de nieuwste smartphone? Dikke kans dat jij weer met anderen over die smartphone praat.

• Ook helpen we anderen graag op weg door informatie te delen die praktische waarde bevat (Practical Value); zo attenderen we elkaar bijvoorbeeld graag op relevante kortingen.

• Ten slotte stelt Berger dat een product the talk of the town wordt wanneer het een sterk en goed verhaal heeft (Storytelling).

 

Mensen maken het merk

Mensen praten over producten met gelijkgestemden, met mensen van wie ze weten dat zij ook geïnteresseerd kunnen zijn in het product. Dat betekent dat zij zélf de boodschap van producten heel gericht in de doelgroep overbrengen. Merken worden niet meer alleen gevormd door datgene wat zij uitstralen en communiceren over zichzelf. Consumenten bepalen of een merk succesvol is of niet.

LEES MEER  / BUSINESS INNOVATIE OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR BUSINESS INNOVATION

 

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten