Business Development Innovatiemanagement

Tien gevolgen van een managementteam onder druk

leadership

Het managementteam is cruciaal voor de prestaties van een bedrijf, zeker in tijden van reorganisatie of strategische verandering van koers. Juist in deze tijden komt het team onder druk te staan en liggen er gevaren op de loer die het teamverband kunnen opbreken.

De geoliede machine die het moet zijn, vertoont haperingen. Andrew Day is business director bijAshridge Business School en ziet in de praktijk met regelmaat teams ontsporen vanwege te grote druk en allerlei bijkomend sentiment.

Transitieperiode
Day: “Het wegvallen van een leider binnen een organisatie kan voor een transitieperiode zorgen. Het achterblijvende team moet aan de nieuwe dynamiek wennen. Voorheen onderdrukte of genegeerde gevoelens en zienswijzen komen aan de oppervlakte en kunnen voor spanning zorgen. Een teamcoach kan helpen de organisatie door deze lastige periode te manoeuvreren. De aanleiding voor mogelijke ontsporingen moet meestal worden gezocht in een scheefgroei in autoriteitsverhoudingen, gespannen relaties tussen teamleden of met mensen buiten het team.”

Dit zijn volgens Andrew Day de tien meest voorkomende gevolgen van een team onder druk.

1. Machtsstrijd
Spanningen tussen leiders en medewerkers kunnen ontstaan door de manier waarop leiding en autoriteit is verdeeld in het management team. Dit gebeurt vaak in tijden van verandering, wanneer het management team op een andere manier moet leren samenwerken.

2. Geen leiding
Als het team aarzelt over wie de leiding moet nemen, ontstaat een vacuüm waarin niemand de handschoen wil oppakken en leiding ontbreekt. De focus verdwijnt, niemand durft meer verantwoordelijk te zijn en de doelstellingen worden niet gehaald.

3. De leider op een voetstuk
Leiders kunnen ook geïdealiseerd worden. Dit is de andere kant van het spectrum. Teamleden kijken dan zo op naar iemand dat ze praktische taken en uitdagingen uit het oog verliezen.

4. Ongezonde competitie in het team

Soms botsen de persoonlijke belangen met de belangen van de organisatie. Mensen kunnen hun eigen weg gaan, en het grotere plaatje waarom ze überhaupt daar zitten uit het oog verliezen.

LEES MEER   / BUSINESS INNOVATIE OPLEIDINGEN / INSCHRIJVEN GRATIS WEBINAR BUSINESS INNOVATION

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten