Digitalisering & ICT

7 nieuwe IT-architectuurprincipes voor transformatie

leadership

Veel organisaties zitten, gedreven door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, in een transformatie naar een ‘new us’. Een dergelijke transformatie vraagt om principes die aansluiten op de nieuwe wereld. De principes van gisteren werken niet om de organisatie van morgen te kunnen inrichten. De grootste uitdaging hierbij is het zo eenvoudig mogelijk houden van uw principes. Alles vooraf afdekken in detailregels werkt niet meer. Met een principe-geabaseerde aanpak kunt u nu uw architectuur transformeren.

Ruimte voor innovatie

Het grote risico van elke transformatie is dat de inrichting van de organisatie en haar informatievoorziening al snel (weer) onnodig complex wordt. Er zijn principes en richtlijnen nodig die ruimte bieden voor innovaties en technologische vernieuwingen en die tegelijkertijd helpen om de eenvoud in de implementatie te bewaken. [sidebar name=”In-post advertisement “]

Digitale transformatie

Een digitale transformatie vraagt om nieuwe IT-architectuur. Als organisaties hun transformatie besturen met de architectuur waarmee de huidige situatie tot stand is gekomen zal de wereld van morgen er hetzelfde uitzien als die van gisteren … met misschien wat nieuwe technologie onder de motorkap. Transformatie gaat echter niet om het vernieuwen van de technologie, maar om het veranderen van de organisatie door het slim toepassen van technologie. En dat vraagt om nieuwe IT-architectuurprincipes.

Nieuwe IT-architectuurprincipes

Hoe zien deze architectuurprincipes er dan uit? Ter illustratie en inspiratie geef ik graag zeven voorbeelden van nieuwe principes die u kunt toepassen in uw eigen transformatieproces:

  • Overstijg de organisatiegrenzen in het ontwerp
    Een aantal concepten verschuift als gevolg van technologische mogelijkheden. Een architectuur dient hier (bewust) rekening mee te houden. Een voorbeeld van een verschuivend concept is Overstijg de organisatiegrenzen in het ontwerp. Steeds vaker worden de mogelijkheden gebruikt om organisatieoverstijgend te ontwerpen. Zo is het niet altijd duidelijk of een webwinkel producten uit het eigen assortiment verkoopt of alleen een platform is die de orderafhandeling regelt. Regie voeren op een order van ‘een product’ vraagt om een ander ontwerp dan het inrichten van de totale leveringsketen van iets specifieks zoals bijvoorbeeld keukens vanuit een eigen fabriek.
  • Standaardisatie op integratie
    Organisaties zijn tegenwoordig veel meer in staat functionaliteiten uit verschillende systemen en zelfs verschillende organisaties samen te smeden tot nieuwe dienstverlening.  De technologie die dit mogelijk maakt is standaardisatie op integratie middels API’s en API management.
  • Commodities in IT
    Ook kunnen organisaties veel meer beschikken over commodities in de IT die steeds volwassener worden in de waarde voor business toepassingen. De Cloud brengt deze commodities nog dichterbij en de snelheid van implementeren wordt veel minder afhankelijk van eigen ontwikkeltrajecten.
  • Ontwerp op klantbeleving
    In het ontwerp van functionaliteit vragen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen veel meer focus op het ontwerp op klantbeleving. Niet meer de optimalisatie van de interne bedrijfsvoering maar de realisatie van een excellente klantbeleving drijft de transformatie.
  • Continuous design
    Het leveren van de op de klantbeleving gerichte functionaliteit is gebaseerd op continuous design. Agile werkwijzen bieden alle mogelijkheid om de functionaliteiten evolutionair op te leveren en het ontwerp bij te stellen op basis van de feedback uit het gebruik.
  • Goed gebruik in plaats van hergebruik
    Om efficiëntie te bereiken, worden de technische bouwblokken primair ontworpen op goed gebruik in plaats van hergebruik. Een goed ontworpen bouwblok wordt vanzelf hergebruikt.
  • Een principle-based aanpak
    Er komen niet alleen nieuwe architectuurprincipes. Ook de wijze van toepassing verandert naar een meer risk-based benadering. Aantal en detailniveau worden bepaald aan de hand van een risico-inschatting van non-compliance.

[alert type=”info” title=”Wilt u weten welke ICT opleiding bij u past? “] Klik hier en u weet het direct

Eenvoudige principes in complexe omgevingen

Om te kunnen sturen in complexe omgevingen, is het zaak de set principes eenvoudig te houden. Dit vraagt niet alleen om vakmanschap en kundigheid van de architecten maar ook vertrouwen in de organisatie om verstandig met deze vrijheden om te gaan. Het werkt alleen als architectuur meer verantwoordelijkheden overdraagt aan ontwerp en realisatie. Een transitie naar principle-based architectuur  is dan randvoorwaardelijk.

Auteur:  Ton Eusterbrock is Enterprise Architect bij Sogeti Nederland B.V.Ton helpt organisaties met het werken onder architectuur, en het opstellen van architectuur. Hij heeft 20 jaar ervaring in de ICT waarvan 10 jaar als architect en heeft daarbij kennis van verschillende branches. Ton houdt zich vooral bezig met:  Het coachen van architecten en architectenteams;  Het opstellen van architectuur in organisaties; Het geven van trainingen en workshops over uiteenlopende aspecten van architectuur aan uiteenlopende doelgroepen; Het in beeld brengen van de daadwerkelijke effectiviteit van architectuur in organisaties en het op basis daarvan aangeven van verbeteracties. Bij Ton kunt u terecht met alle vragen over DYA, het professionaliseren van uw architectuurfunctie en het ontwikkelen en gebruik van een enterprise architectuur.

Wil je aan de slag met (financiële) waardecreatie en/of het verhogen van je organisatiewaarde?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul jouw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten