Marketing Management

Videomarketing: DE contentmarketing-trend van nu!

leadership

Normaal adverteren kan “hot” zijn, mobiel adverteren is nog “hotter”, maar vandaag de dag is video adverteren het “hotst”! Video’s maken én hiermee adverteren wordt ook steeds gemakkelijker. Daarom leg ik in dit artikel uit waarom deze trend inmiddels niet meer te negeren is en jij als lezer niet meer kan achterblijven.

1 video zegt meer dan 1.000 beelden

1 video zegt meer dan 1.000 beelden

De titel van bovenstaande afbeelding zegt het al: in een video kun je ontzettend veel informatie kwijt. Waar voorheen foto’s woorden vervingen, vervangen video’s nu foto’s. Waar eerst op Facebook nog voldoende interactie was te halen met een puur tekstuele post, kun je nu de show stelen met een 360° video. Ik hoor je denken: “Huh, wat? 360° video?”

Storytelling

Op dit moment bestaat er geen betere manier om je verhaal te vertellen dan met een 360° video. Dit is een video gemaakt met een camera die een situatie in 1 shot in 360 graden opneemt. Hierdoor kun je het beeld zelf verslepen en het camerastandpunt bepalen, wat een vrij indrukwekkend en uniek resultaat geeft. Met YouTube en Facebook (sinds 23-09-2015 ondersteuning) als grote spelers op het gebied van social media zullen dit soort video’s steeds vaker opduiken. Attentie voor het volgende filmpje:

En eentje voor de Star Wars fans, omdat dat nog zo lekker actueel is:

Het klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, van die hippe ronddraaiende video’s, maar uiteindelijk gaat het erom dat je met video een verhaal kunt vertellen aan je publiek. Je kunt laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat, hoe je product bij de klant terecht komt of je kunt werken aan je imago door te laten zien hoe cool (à la RedBull hierboven) je bent. Met video heeft ieder bedrijf een mogelijkheid in handen om consumenten van nog meer informatie te voorzien, en dat is wat consumenten tegenwoordig willen. Zij willen meer informatie over hoe ze gezond kunnen eten, welke modetrends er momenteel zijn en/of hoe zij hun gekozen product het best kunnen gebruiken. Tegenwoordig kunnen we zelfs het nieuws volgen in een korte videoclip die alle highlights opsomt van talloze verschillende nieuwszenders of kranten. We consumeren video als zoete broodjes en blijven dit doen zolang de video’s relevant genoeg zijn. Als dat niet het geval is slaan we ze genadeloos over en eten we wel weer een ander zoet broodje. Tv-zenders ruilen zelfs programmatijd in voor het uitzenden van funniest home video’s die misschien al wel jaren geleden op het internet te zien waren. Blijkbaar trekt dit zelfs meer kijkcijfers dan veel andere programma’s waar met bloed, zweet en tranen aan is gewerkt.

Mobiel

Het gebruik van mobiele telefoons is voor het video landschap een perfecte ontwikkeling die alles in een stroomversnelling weet te brengen. Wie is er tegenwoordig niet bezig met zijn of haar mobiele telefoon, en vindt het juist op dit device een stuk prettiger om een video te bekijken in plaats van een lap tekst te lezen? We worden steeds sneller. Facebook, Instagram, Snapchat, en YouTube zijn niet voor niets razend populaire applicaties. Zolang er maar video op het menu staat. Eedisplay2n ander mooi en persoonlijk voorbeeld is dat ik een tijd terug 3 weken lang een proefabonnement had op de krant. Ik had me voorgenomen deze als vanouds ’s ochtends met een kop koffie door te bladeren.. Het resultaat was doordeweeks een bomvolle brievenbus en een nutteloze krant op zaterdag, waarvan de inhoud eigenlijk al lang en breed bij mij bekend was. Content op de eerder genoemde platformen is niet meer op papier bij te houden en video’s nemen de macht over wat betreft informatievoorziening.

Social video

Nog een verklaring waarom video zo hot is, is dat video’s geweldig goed ondersteund worden door sociale platformen zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Het is krachtig, maar vooral vluchtig content materiaal en kan tevens als advertentie worden geserveerd om een groot bereik te behalen. Video’s worden persoonlijk omdat consumenten zelf bepalen wie ze volgen en wat ze kijken. Het voordeel binnen Facebook en Instagram is dat je met een nauwkeurig afgestelde targeting, video’s een handje kan helpen door deze op maat te leveren. In plaats van met hagel schieten kan een video vertoond worden aan personen die daadwerkelijk interesse hebben in jouw product en/of dienst. Nou vind ik het woord reclame in deze context misschien wat “vies” klinken, maar door deze ontwikkelingen is het maken van reclame relevanter dan ooit. Is het niet doodzonde om tonnen te besteden aan een TV-commercial terwijl je eenzelfde commercial een stuk goedkoper online uit kunt zetten, met daarbij een veel hoger bereik én meetbaar resultaat? Onlangs heeft een video-campagne met een budget van € 2000,- via Facebook voor één van onze klanten een uniek bereik behaald van een half miljoen personen. Voor dit bedrag zijn er tevens 1,2 miljoen impressies gerealiseerd. Het leuke aan zo’n voorbeeld is dat er nog veel meer meetbaar is: bijvoorbeeld dat we aan de hand van de resultaten kunnen concluderen dat zelfs 70% van de kijkers de “reclame” volledig heeft afgekeken. 72% van de reclamebureaus geeft zelfs aan dat online met video adverteren effectiever dan adverteren op televisie. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe hier aan de klantzijde naar wordt gekeken.


display3

Streaming

Ondanks dat een giga doorbraak nog achterwege blijft, verwacht ik dat apps zoals Periscope (https://www.periscope.tv/) en Meerkat (https://meerkatapp.co/) aan de weg blijven timmeren in 2016. Actuele content in de vorm van een afbeelding scoort en is een volgende logische stap naar video-materiaal. Periscope is in no-time gegroeid naar 10 miljoen gebruikers en ik ben ervan overtuigd dat ook bedrijven live streaming in kunnen gaan zetten op een eigen, unieke manier. Stel je voor, misschien kun je volgende jaar wel met een livestream volgen hoe jouw product in een werkplaats op maat wordt gemaakt. Of met een medewerker een stream opzetten zodat je jouw probleem met een product rechtstreeks kan laten zien. 

Betaalbare video’s

Video’s maken wordt steeds goedkoper; het is niet alleen weggelegd voor de grote merken die met flinke budgetten werken. Video’s hoeven ook helemaal niet lang te zijn, waardoor de prijs flink kan zakken. Daarnaast kan één video prima op meerdere platformen worden uitgezet – iets wat al beter is dan helemaal geen video. Naast het laten maken van een video zijn steeds meer bedrijven in staat om zelf video’s te “schieten”. Smartphones en goedkope/gratis software maken het mogelijk om à la minute video’s te maken en direct te bewerken.

Ook Facebook ziet het belang van video en komt daarom de laatste tijd met speciale apps op de proppen om videocreatie voor iedereen toegankelijk te maken. Neem bijvoorbeeld de apps Boomerang en Hyperlapse, waarmee je simpel korte videoclips kan opnemen. Daarnaast zijn er nog talloze andere tools waarmee je zelf kan gaan bewerken zoals Wevideo, Animoto, Powtoon, Go Animate en Directr.

Heb je zelf al eens geprobeerd om een video te maken? Mocht je er zelf niet uitkomen, of mocht video’s maken toch niet helemaal aan jou zijn besteed, dan kan het creatieve zusje van Happy Idiots – Happy Cactus – jou hier bij helpen. Video’s inzetten iets voor jou? Neem contact op!  Heb je eenmaal een perfecte video in handen, dan is het natuurlijk belangrijk om deze ook op de juiste manier in te gaan zetten. Naast het plaatsen van de video op verschillende platformen, kan de video ook gepromoot worden via YouTube, Facebook, Instagram of via bannermateriaal op talloze websites.

Tom Meulders Account- & projectmanager. Happy Idiots

Wilt u de winstgevendheid van uw organisatie verhogen?

Bekijk dan –kosteloos- de online kennissessie. Tijdens de sessie worden er kennis en inzichten gedeeld op het gebied van waardecreatie, winstoptimalisatie, waarderingsmethoden en het kapitaliseren/ monetizen van de gerealiseerde financiële bedrijfswaarde. Vul uw e-mailadres in en ontvang de video.

Mogelijk ook interessant

In het verlengde van de inhoud van de artikelen op onze website, biedt Utrecht Business de mogelijkheid op het onderwerp/vakgebied een opleiding te volgen. Hiertoe worden verschillende varianten aangeboden.

Laat een reactie achter

Klik hier om een reactie achter te laten